Welkom in Schulen

Schulen, dat is niet zomaar een woonkern in
Herk-de-Stad. De eerste mensenstappen dateren uit het Neolithicum. De Romeinen kwamen regelmatig op bezoek en in de Middeleeuwen stond het dorp bekend als Sconelo.

Het is vermoedelijk een van de oudste parochies van de hele regio. De kerk met gotische toren uit de 15de eeuw was gewijd aan Sint-Joris, en Schulen werd een trekpleister voor bedevaarders uit omliggende dorpen. Voor ‘huidziekten allerlei’ en ‘kwalen onder vee’ kon men in Schulen terecht. In 1938 werd de kerk afgebroken, en alleen de toren mocht blijven staan. Die werd in 1950 geklasseerd, maar brandde 7 jaar later onder onduidelijke omstandigheden af. De ruïne van de oude toren blijft tot vandaag één van de landschapspunten in het centrum.

Gelukkig koppel met boek in de zetelGelukkig koppel dinerend in de tuin

Doorheen de eeuwen verwierf Schulen een uitstekende reputatie. Hele generaties pottenbakkers maakten van het dorp een hotspot voor keramiek in de 19de eeuw. Schulense Pannen werden een bekend streekproduct. De Pannestraat onderstreept als stille getuige het belang van deze stiel in lang vervlogen tijden.

Dat Schulen in 1865 een eigen treinstation kreeg, benadrukt de status van de woonplaats. Kleine dorpjes zouden nog 20 jaar op een eigen station moeten wachten. Vanuit het mondaine Schulen kon men naar hartenlust reizen.

In 1890 kwam er al een volgende mijlpaal voor Schulen: met de bouw van Kasteel Gasterbos zien we een knap staaltje architectuur uit die tijd. Samen met de nabijgelegen kasteelhoeve vormt het een prachtig domein in het groen. Hier was het buitengewoon wonen ‘avant la lettre’.

Onder de vleugels van Lummen en Herk-de-Stad groeide Schulen uit tot een dynamische gemeenschap met een sterk verenigingsleven. Veel mensen waren actief in de jeugdbeweging of de parochie, en de jaarlijkse
‘Rey Kermis’ was elke keer weer een groot feest. De schuttersgildes van weleer maken de laatste decennia plaats voor moderne sport- en cultuurverenigingen, maar de Schulense eigenheid blijft overeind. En de bescheiden nederzetting groeide uit tot een boeiend, dynamisch dorp. Een fijne plaats waar altijd wat te beleven valt.

Gelukkig koppel met boek in de zetelGelukkig koppel dinerend in de tuin

Menig Limburger zakt met veel plezier naar Schulen af voor een gezelligavondje tafelen. Het huidige Schulen is een hechte gemeenschap met eensterke, eigen persoonlijkheid. Een fantastische woonplaats waarin het goedleven is. Een dorp waarin we graag thuiskomen.

Het Oude Gemeentehuis

Het Oude Gemeentehuis werd gebouwd in 1870. Zoals veel overheidsgebouwen van die tijd is het een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het gebouw deed jarenlang dienst als school, sporthal, gemeentehuis, OCMW en administratief centrum. Veel Schulenaren hebben er heel wat mooie herinneringen aan. Dit statige gebouw was het kloppende hart van Schulen.

De laatste jaren werd het helaas wat aan zijn lot overgelaten. De zoektocht naar een geschikt project voor een verouderd gebouw bleek een hele opgave. De gemeente zocht vruchteloos naar een oplossing, maar die bleef jarenlang uit. Het Oude Gemeentehuis leek uitgespeeld.

Vandaag brengen we met DE MAGDELEIN hier verandering in en schrijven we graag een nieuw stukje geschiedenis.